Nov, 29 2020   |   Plakátok

Japán művészet - festmények

Cornelia

Japán fametszetek – történelem

Tagadhatatlan, hogy az évszázadok során a japán művészet egészen másképp fejlődött, mint a nyugati művészet. Japánt gazdag művészeti hagyományok jellemzik, amelyek a stílusok és technikák széles skáláját foglalják magukban. Ezeket Európában vagy Amerikában nem volt lehetőségünk megfigyelni, ahogy a selyem- vagy papírkalligrafia művészetét, az origamit, a kerámiát, a hagyományos japán festészetet, az Ukiyo-et vagy éppen a fametszeteket sem.

Nem fogjuk végigvenni a japán fametszés teljes történetét, amely a 8. századig nyúlik vissza. Érdemes azonban figyelmet fordítanunk a későbbi stílusok történelmi kezdeteire, amelyekről most beszélni fogunk, mert függetlenül attól, hogy az Ukiyo-e vagy a Sosaku-hanga stílusról beszélünk, egy európai szemszögéből, aki meglehetősen ritkán találkozik japán fametszetekkel, néhány dolog, összefüggés és kapcsolat, nos, érthetetlennek tűnhet.

A fametszetek készítésének technikája koreai hatásra valószínűleg már a 8. században megjelent Japánban. De miért alakult ki Japánban egyáltalán a fametszés művészete, és miért nem az olajfestészeté, mint például Európában? Ez gyors és hatékony módja volt a szent buddhista szentírások sokszorosításának, amelyeknek a nyilvánosság számára is elérhetővé kellett válniuk. A technológia fejlődésével a nyomdászok új lehetőségeket kaptak, mint például az összetett, többszínű nyomatok nyomtatása, ami lehetővé tette a magasabb művészi színvonalú képek készítését.

Bemutatjuk a modern japán fametszetművészet három fő irányzatát, a köztük lévő hasonlóságokat és különbségeket, és persze néhány poszterjavaslatot, amely arra inspirál majd, hogy egy kis keleti hangulatot vigyél az otthonodba!

japán művészeti gyűjtemény

Ukyio-e stílus

Az Ukiyo-e egy fametszet stílus, amely a 17. században alakult ki Japánban, és a 19. század közepéig töretlenül folytatódott. A művészek által feldolgozott témák hagyományosan japánok voltak. Ezek főként tájképek, állatok, növények vagy nők ábrázolásai voltak. Ez a stílus azonban nem korlátozódott a grafikákra, az ebben az áramlatban szereplő művek pedig hagyományos festmények is.

Japán művészet - festmények

A legérdekesebb azonban az, ahogyan a nyomatok készültek. Az Ukyio-e a művész, a metsző, a nyomdász és a kiadó közös munkáját vállalta. A többszínű fametszetek készítésének technikája rendkívül bonyolult volt, mivel minden színhez külön mátrixot kellett készíteni, majd azt követően úgy kinyomtatni, hogy ne legyen színeltolódás, ezért minden alkotói szakaszban együttműködésre volt szükség.

Hokusai Katsushika, akit leginkább Hokusai keresztnevén ismerünk, az Ukyio-e stílusú fametszetek és festmények egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alkotója. A 18-19. század fordulóján élt Edóban, amelyet ma már Tokió néven ismerünk. Fametszetei, különösen a Kanagawa nagy hullámai nagy hatással voltak a művészekre, különösen az európaiakra, és a popkultúra részévé váltak. Még ha nem is ismered ezt a fametszetet név szerint, biztosan láttad már életedben többször is. Egyes művészettörténészek magát Hokusai-t is a modern európai festészet atyjának tartják, és művészete megváltoztatta a nyugati művészek festészetre vonatkozó szemléletét.

Shin-Hanga stílus

A Shin-Hang stílusú fametszetekkel némileg más a helyzet, és e művészet feltételezései a mi, európaiak szemszögéből nézve rendkívül érdekes kérdés. Minden feltételezést, amelyen alapult, a nyugati piac igényeihez alakítottak ki és igazítottak hozzá. Ezek a fametszetek valójában olyan exporttermékek voltak, amelyek célja a célpiacon elért marketing siker volt, és - ahogyan a japán hagyomány kedvelői állítják - nem sok közük volt a magas művészethez. Lengyel viszonyok között a 20. század második felében népszerű olajnyomatokhoz hasonlítanánk őket.

japán művészeti gyűjtemény

A nyugati művészetkedvelők körében kialakult felfordulás vezetője nem más volt, mint a híres Watanabe Shōzaburō. Ő volt az, aki megértette a nyugati piac igényeit, és úgy döntött, hogy válaszol ezekre, és divatot teremt a Kelet számára - magas minőségű, de mégis tömeges nyomtatott képeket készített, amelyeket a 17. századi japán hagyományok ihlettek.

Míg az Ukiyo-e olyan európai impresszionistákat inspirált, mint van Gogh vagy Renoir, addig az "új fametszet" mozgalom esetében egyfajta szerepcsere történt, a japán művészek kézzelfoghatóan a nyugati festészet eredményeiből merítettek. A nyugati művészet japán művészekre gyakorolt erős hatása mindenekelőtt a fényjátékban, a festői minőségben és az akvarell nagyon nehezen elérhető hatásában érhető tetten.

A madarak és virágok témáját, amelyet hagyományosan kachō-e-nek neveznek, Ohara Koson tökéletesen elsajátította. Ez a művész, akit Shoson vagy Hoson néven is ismerhetnek, a mozgalom egyik vezető képviselője és a Watanabe által kiadott legjelentősebb művészek egyike. Koson a hagyományos japán festészettel kezdte művészi útját, ami jól látható későbbi munkáin. A fametszeteken keresztül rendkívüli részleteket tudott ábrázolni, például a finom tollakat vagy akár a madarak lábának apró pikkelyeit. Nyomtatott képeit nagyfokú kézművesség és festőiség jellemezte, ami megkülönböztette őt más művészektől.

japán művészeti gyűjtemény

Sosaku-Hanga stílus

Más a helyzet a Shin-hanggal párhuzamos mozgalommal, a Sosaku-hanggal, amely vele szemben állt, és sokkal kevésbé volt piacosodva. Fontos különbség e stílusok között, hogy a művészek hogyan közelítették meg a művészet tárgyát. Mint már írtuk, a Shin-hanga egy közös munkarendszerre és a külföldi piacra való orientációra alapozta feltevéseit, míg a Sosaku-hanga a művész mint egyéni alkotó szerepét hangsúlyozta, aki művein keresztül akarta kifejezni magát. Sokkal nehezebb volt ezt a stílust elsajátítani, mivel csak egy ember dolgozott a végső nyomaton. Másrészt a művésznek teljes kifejezési szabadsága volt, és ezeket a műveket a kifejezőerő, a pszichológiai mélység és a gyakran szabad szimbólumkezelés jellemzi.

toshi yoshida

Lakberendezés – japán plakátok

A japán művészetet ábrázoló poszterek - festmények és fametszetek egyaránt - esztétikájuk és témájuk - gyönyörű nők, állatok vagy tájak - miatt olyan dekorációk, amelyek tökéletesen illeszkednek a legtöbb laktérbe. A japán művészet a maga szimbolikájával és filozófiájával tökéletesen kiegészíti a minimalista és üres laktereket.

zensu temple

A poszterek szín szerint is egymás mellé helyezhetők, így sok képet tartalmazó egyedi falgalériát hozhatsz létre, vagy választhatsz egy erős, intenzív színekkel rendelkező nagyobb dekorációt, hogy teljessé tedd a lakteredet.

shirahone hotspring

A VintagePosteriánál nagy rajongói vagyunk a japán művészet minden formájának - nézd meg a festmények és fametszetek reprodukcióit tartalmazó poszterek válogatott kínálatát!