Mar, 6 2023   |   Design

Posztergaléria a falon - útmutató

Cornelia

A képek vagy poszterek elhelyezése a falon gyönyörű keretekben mindig egy nagyszerű módja az üres hely kihasználásának. Saját otthoni galériáról álmodik? Elmondjuk, hogyan válthatja valóra álmait néhány egyszerű lépésben!

A galéria tökéletes elhelyezése

A saját fali galéria létrehozásakor a legkisebb hibának sincs helye. Érdemes először is átgondolni, hogy hol akarjuk elhelyezni a galériánkat. A fal kiválasztása nemcsak a kompozíció méretét, hanem a formáját is meghatározza.

Otthoni fali galéria nemcsak egy nagy, sima falfelületén hozható létre. Az ilyen galéria jól mutat a lépcsőház díszeként, egy ferde falon vagy akár a polcok közötti térbe integrálva. A fali galéria a nappaliban és a gyerekszobában is jól alkalmazható. Egy galéria botanikai és zoológiai poszterekből a gyerekszobák falának tökéletes díszítő eleme – a kicsik örömmel fedezik majd fel az állat- és növényvilág sokszínűségét!

Posztergaléria a falon - útmutató

Hogyan válasszunk posztereket?

A poszterek kiegészítő elemei a belsőépítészeti megoldásoknak, ezért a vásárlás előtt érdemes átgondolni, és néhány tippet felhasználni a berendezéshez valóban illő fali dekoráció megtalálásához.

Bár mi a korlátozások teljes mellőzését valljuk, tisztában vagyunk vele, hogy nem mindenkiből vált ki rajongást a művészi káosz. A plakátokat választhatja motívum alapján. Választhat témájukban hasonló festményeket, például japán fametszetek reprodukcióit. Fontos, hogy legyen egy átfogó, intuitívan megragadható téma, ami nem feltétlenül szembetűnő. A tematikus válogatás többféleképpen is megközelíthető: választhat posztert adott motívummal (pl. nő vagy virágmotívummal), de a reprodukciók galériáját bővítheti kedvenc művészeti irányzatának keretein belül is. Az egy stílusban tartott galéria harmóniát hoz a belső térbe, és biztosan nem kelti a véletlenszerűség benyomását. A művészet fanatikusai számára a választás még könnyebbnek bizonyulhat. A kínálatunkban található poszterek széles választéka lehetővé teszi, hogy kiegészítsék az egyes művészek műveinek reprodukcióiból álló gyűjteményüket!

De mi a helyzet a színekkel?

Otthoni galériáját az elemek színkulcs szerinti kiválasztásával is létrehozhatja. És ez az a pont, ahol eléggé elszabadulhatnak a dolgok. A galéria egy adott színsémában való megtartása lehetőséget ad a további terjeszkedésre.

Plakátgaléria a falon – útmutató

A fali galériánkat alkotó elemek kiválasztásakor érdemes átgondolni, hogy melyik színösszeállítás illeszkedik a leginkább a berendezéshez. Például, a fekete-fehér poszterek jól illenek az elegáns, modern enteriőrökhöz, míg a zöld árnyalatúak a trendi urban jungle stílushoz. . Ha a kontrasztot részesíti előnyben, nézze meg, mely színek állnak egymással szemben a színkörön. Ez a megoldás biztosítja, hogy a színek ne "ütközzenek" egymással.

A keret kiválasztása

Miután kiválasztotta az Önt érdeklő posztereket, érdemes megfontolni, hogy milyen keretbe helyezi őket. Természetesen a másik oldalról is megközelítheti, és a már meglévő keretekhez illő poszterek közül válogathat, ebben a tekintetben a teljes szabadság elve az mérvadó.

A kereteket érdemes színben összepárosítani. Javasoljuk, hogy 3, maximum 4 szín között mozogjon, hogy elkerülje a vizuális rendetlenség benyomását. Jó ötlet a színeket a színkör szerint kiválasztani. Ha azonban tart a különböző színek keveredésétől, nyugodtan választhat egy szín színárnyalatának megfelelő kereteket is.

Posztergaléria a falon - útmutató

Hogyan találjuk meg a megfelelő kereteket a posztereinkhez?

Kisebb, nagyobb keretek mellett dönthetünk a számunkra érdekes stílusuk, vagy az anyaguk alapján is, amelyből készültek. A fakeretek jól mutatnak a skandináv stílusú belső terekben, de a rusztikus, japán vagy más minimalista enteriőrökben úgyszintén. Engedtessék meg azonban egy apró megjegyzés - ha a fakeret mellett dönt, akkor ne vigye túlzásba a különböző fafajták használatát, érdemes két, maximum három különböző fafajtájú keretet alkalmazni. Ne keverje továbbá a tömör, szemcsézett egzotikus faanyagokat azonos tulajdonságú őshonos fafajtákkal. Egzotikus fák esetében ajánlatos nyugodt rajzolatú és hasonló színhőmérsékletű fákat választani. Ugyanez az elv vonatkozik a fémkeretek kiválasztására is. Fontos, hogy ne essünk túlzásba! Ha mégis különböző stílusú keretek mellett dönt, győződjön meg róla, hogy a keretek illeszkednek egymáshoz, és egységes egészet alkotnak.

Fali galéria tervezése

Inkább nyitott vagy zárt kompozíciót szeretne? A nyitott lehetővé teszi a galéria bővítését, a zárt pedig a rend és a harmónia érzetét kelti.

A galéria elrendezésének megtervezésekor tartsa magát nagyon egyszerű és praktikus szabályokhoz: Kezdje a legnagyobb keretekkel, és sorban adjon hozzá egyre kisebb és kisebb kereteket, próbálja meg egyenletesen tartani a keretek közötti távolságot, és ügyeljen az arányokra. Kicsit bonyolultnak hangzik? Semmi sem áll távolabb az igazságtól. Megpróbálhatja a galériát lerajzolni egy darab papírra, bár a mi kedvenc módszerünk a szürke papír vagy karton és festőszalag használata. Vágja ki a papíron lévő keretek alakját, és kísérelje meg elrendezni a galériát demo verzióban. Ez a módszer megakadályozza, hogy a fala tele legyen lyukakkal, mint a svájci sajt. Egy másik megoldás lehet a galéria megtervezése egy grafikai programban, bár ez inkább az ilyen programok használatához értők számára járható út.

Plakátgaléria a falon – útmutató

Ha hiányzik az inspiráció, hogyan állítsa össze a plakátjait, a pinterest-en számos javaslatot talál kész sablonok és tervek formájában.

Végeredmény

A tervezési szakasz után következik a végső szakasz. Ha elégedett a tervezett kompozícióval, itt az ideje a projekt megvalósításának. A poszterek felakasztásához használhat kétoldalas ragasztószalagot, speciális öntapadós rögzítőelemeket vagy hagyományos szögeket a háztartásból. Bár a felszerelés biztonságosabb és egyszerűbb a kalapácsot nem igénylő megoldások alkalmazásától, mégis figyeljen a felakasztandó keretek súlyára. Sajnos egyes keretek túl nehezek az öntapadós szalag használatához, ami rendetlenséghez és törött üvegszilánkokhoz vezethet. Ne feledkezzen meg a biztonságról sem. A galériához olyan falat válasszon, ahol nincsenek elektromos vezetékek.

Tervezze meg álmai galériáját most, és élvezze a csodálatos végeredményt!