Sep, 17 2020   |   Művészek

Reprodukciós plakátok - Alfons Mucha

Cornelia

A szecesszió, amely a modernizmus körébe tartozik, egy olyan irányzat, amelyet jelenleg egyre inkább értékelnek a művészetkedvelők. Ha a szecesszióról (a francia art nouveau-ból származik) beszélünk, az első nevek, amelyek eszünkbe jutnak, Gustav Klimt és - nem is lehetne másképp - Alfons Mucha. Nincs szükség bonyolult elemzésekre ahhoz, hogy kiderítsük a cseh művész népszerűségének titkát; elég, ha megnézzük stilizált illusztrációit, grafikáit, festményeit és nem utolsósorban plakátjait és reklámplakátjait, mert ez utóbbiaknak köszönhetően vált Alfons Mucha a nemzetközi közönség előtt is ismertté. Nézd csak meg a Job márka eme reklámplakátját:

alfons mucha

Alfons Mucha, Job, 1896

Alfons Mucha művészeti tevékenysége

Alfons Mucha a Cseh Köztársaságban született, de műterme művészi tevékenységének legnagyobb részében Párizsban volt. Műveit a 19. és a 20. század fordulóján, a történelmi ipari fejlődés időszakában alkotta, amikor a reklámcélú tömegművészet iránti igény megnőtt, és lassan kezdte letaszítani a magas művészetet a piedesztálról. Mucha maga az alkalmazott grafikára specializálódott, azaz olyan grafikákra, amelyeket kereskedelmi célokra sokszorosan reprodukálhatónak szántak. Műveinek jellegzetes vonásai a lágy, foltos üvegszerű vonalak, a mély szimbolika, a népművészeti motívumok és a virágos ornamentika használata, valamint - vagy inkább azt kell írnunk, mindenekelőtt - a más művészekkel össze nem téveszthető módon ábrázolt nők. A plakátokról és hirdetésekről kacéran kinéző, éteri női portrék voltak azok, amelyek miatt a világ megőrült Alfons Mucháért, és ha őszinték vagyunk, ez aligha meglepő.

művészi tevékenység Alfons Mucha

Alfons Mucha, Taniec, 1898

Alfons Mucha festményeinek reprodukciói

Ha hozzánk hasonlóan te is szereted Alfons Mucha festményeinek szecessziós eklektikáját, de nem tudod, hogyan rendezhetnéd be belteredet a művész plakátjainak felhasználásával, akkor van néhány ötletünk a számodra. Mucha festményeinek reprodukciói nem csak a nappali, a hálószoba vagy a lépcső feletti otthoni képtár díszítésére remek ötlet. A reklámstílus tökéletesen illik egy otthoni irodába, könyvtárba vagy, miért ne, akár konyhába is. Mucha festményeinek esztétikája, a különböző stílusok közötti mesteri egyensúlyozásnak köszönhetően, annyira univerzális és időtlen, hogy nehéz lesz hibázni a tervezésben.

strici légy plakátgyűjtemény

Alfons Mucha, Reverie, 1897

strici légy reprodukciók

Alfons Mucha, Zodiac, 1896

Lakberendezés reprodukciós vászonplakátok felhasználásával

A lakberendezésnek nem kell konzervatívnak lennie, de néha érdemes kevésbé nyilvánvaló színkombinációkra és meglepő, látszólag nem egyező elemekre fogadni. Az Alfons Mucha festményeinek reprodukcióival ellátott vászonposzterek olyan kiegészítői, amelyek érdekes csavart jelenthetnek a nyers stílusban fenntartott lakterekben. Ipari, sötét beltér, megtört egy finom, virágokkal teli, ólomüveg kompozícióval - mi határozott igent mondunk! Egy ilyen enteriőrben egy nagyobb méretű vászonposztert ajánlunk, hogy meglepő, kontrasztos eleme lehessen az elrendezésnek. A minimalista, modern fehér beltér is tökéletes háttér a reprodukcióinknak. Akárcsak a sötétebb lakterek esetében, az egyes poszterek önmagukban is használhatók színdominánsként.

belsőépítészet poszterek felhasználásával

Alfons Mucha, Ivy, 1901 


Reprodukciós plakátok - Egon Schiele